Impressie afbeelding Impressie afbeelding

Astma

Golf

Astma

Astma komt veel voor bij kinderen en jongeren. Heel vaak lees je: ‘Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen’. Dat is misschien een lastige zin. Het betekent dat astma het meest voorkomt van alle ziekten die je als kind of jongere kunt krijgen. Veel vaker dan bijvoorbeeld suikerziekte of eczeem.

Waar kun je last van hebben?

Wanneer je last hebt van astma, moet je vaak veel hoesten, of het voelt of er iets heel zwaars op je borst zit. Soms komt er geluid uit je longen. Dat noemen we piepen. Ook kan het zijn dat je buikpijn hebt, of hoofdpijn, of dat je vaak erg moe bent. Gelukkig heb je het meestal niet allemaal, maar leuk is het niet.

Wanneer heb je last van astma?

Elk mens is uniek, dus wanneer jij precies last hebt van je astma dat kunnen we niet van te voren zeggen. Het ene kind heeft namelijk veel last van benauwdheid bij het sporten, de ander moet heel veel hoesten wanneer het weer buiten verandert, bijvoorbeeld bij regen of mist.

Voor de behandeling is het belangrijk dat we goed met elkaar uitzoeken wanneer jij precies last hebt. Waarschijnlijk weten jij of je ouders al goed hoe dat bij jou is. Of misschien is dat juist wel heel lastig. Samen gaan we uitzoeken wanneer je last hebt van je astma en ook hoe dat voor jou en jullie gezin is. Wat we daaraan kunnen doen, lees je bij het stukje over de behandeling.

Gevolgen van astma

Het is nooit leuk om ergens last van te hebben. Astma is een ziekte die je elke dag hebt, maar waar je niet elke dag last van hoeft te hebben. Dat is fijn en lastig tegelijk. Fijn, omdat je niet de hele tijd last hebt, maar ook lastig omdat je zomaar last kunt krijgen. We zeggen dan ook wel dat astma ‘grillig’ is. Dat is echt heel vervelend, want het kan kan ervoor zorgen dat je sommige dingen spannend gaat vinden. Bijvoorbeeld gym of sport op school, of logeren bij een vriendje of vriendinnetje. We horen ook wel eens dat kinderen hierom op school gepest worden, wat natuurlijk naar is en zeker niet de bedoeling.

Icoon

Informatie en handige tips voor de ouders

Icoon

Heb je een vraag? Bekijk onze uitgebreide veel gestelde vragen

Icoon

Kom je langs op onze locatie?

Icoon

Maak een afspraak