Impressie afbeelding Impressie afbeelding

Behandeling: Wat gaan we doen?

Golf

Behandeling: Wat gaan we doen?

De eerste afspraak

De eerste keer dat we elkaar spreken stellen we jou en je vader en moeder heel veel vragen. Waarschijnlijk heb je ook al een formulier met elkaar ingevuld. Naast de vragen over wat er precies met je aan de hand is en of je al medicijnen gebruikt, willen we ook graag weten wat voor jou belangrijk is.

Vragen

Wanneer je bij ons komt, zullen we nog een paar vragen stellen, ook al heb je van te voren een vragenlijst ingevuld, omdat we je graag willen leren kennen. Jij en je ouders weten wat voor jullie belangrijk is en wij weten dan weer veel van astma en longen, dus daar zullen we over praten. Natuurlijk mogen jullie ook alle vragen die je hebt aan ons stellen.

Longen, astma en medicijnen

Je komt bij ons omdat er iets met je longen aan de hand is. We gaan onderzoeken wat er aan de hand is en hoe we je het beste kunnen helpen.

Het kan zijn dat het beter voor je is om medicijnen te gebruiken. Dat noemen we ook wel pufjes. We bespreken met elkaar waarom dat dan is en wat het beste bij jullie past. Daarbij vinden we het belangrijk dat jij zoveel mogelijk alles kunt doen zonder dat je ergens last van hebt. Uiteindelijk willen wij het liefst dat je zo weinig mogelijk klachten hebt met zo min mogelijk medicijnen.

Luisteren naar je longen

Elke keer wanneer je komt willen we graag even naar je longen luisteren. Dat doen we met een stethoscoop. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Het doet geen pijn. We vragen je wel vaak even je hemd, jurk, shirt of trui uit te trekken.

Longfunctie

Hiermee starten we als je ongeveer 6 jaar bent, omdat het best een beetje lastig is. Wij hebben een apparaat waar je in moet blazen en wat op de computer aangesloten is. Dat betekent dat je op de computer kunt zien wat je moet doen, bijvoorbeeld inademen, kaarsjes uitblazen of een ballon opblazen.

Prikken / bloedonderzoek

Heel soms zullen we met jou en je ouders of verzorgers bespreken dat het nodig is om je te laten prikken. Dat doen we niet zo snel en zeker niet altijd, omdat we weten dat het pijn doet. En we vinden het niet leuk om je pijn te moeten doen. Als dat moet, dan praten we er over met elkaar en spreken een moment af wanneer dat gaat gebeuren. Je kunt je bij ons in het gezondheidscentrum bij het SCAL laten prikken als je dat wilt.

Handig om te weten: legitimeren en meenemen

De eerste keer dat je bij ons komt, en vervolgens één keer per jaar, moet je je ‘legitimeren’. Dat betekent dat je aan een ander kunt laten zien dat jij ook werkelijk jij bent. Dit doe je met een legitimatiebewijs. Voor ziekenhuizen en gezondheidscentra is het verplicht om je dat één keer per jaar opnieuw te vragen. Zelfs wanneer we je al goed kennen.

Wanneer je jonger bent dan 14 jaar mag dat ook met een legitimatiebewijs van één van je ouders.

Geldige legitimatiebewijzen zijn:

  • een geldig paspoort
  • een geldig rijbewijs
  • een geldige identiteitskaart (ID kaart)
  • een (Nederlands) vreemdelingendocument

Wanneer je al medicijnen gebruikt is het altijd handig om ze mee te nemen. Je kunt ook bij je apotheek een lijst vragen van de medicijnen die je gebruikt of gebruikt hebt.

Benieuwd geworden? Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Icoon

Informatie en handige tips voor de ouders

Icoon

Heb je een vraag? Bekijk onze uitgebreide veel gestelde vragen

Icoon

Kom je langs op onze locatie?

Icoon

Maak een afspraak