Impressie afbeelding Impressie afbeelding

Bijwerkingen nieuwe puf van Viatris

Golf

Bij ⅔ van onze patienten die een nieuw generiek middel van een bepaalde puf gebruiken, geeft dit bijwerkingen in de vorm van hoesten en toename van klachten. Landelijk zijn er nu al 150 meldingen bij bijwerkingencentrum Lareb sinds het middel (pas een paar maanden) op de markt is.
Deze puf (beclometason/formoterol van het merk Viatris) wordt vooral bij volwassenen, maar ook wel bij kinderen, gebruikt voor de onderhoudsbehandeling van astma.
Nu zal het hoesten an sich waarschijnlijk niet per se schadelijk zijn, maar is het wel schadelijk als de medicatie daardoor niet goed geinhaleerd kan worden, en dus niet goed binnen komt in de longen. Want dan komt de puf niet op de plek waar het zijn werk moet gaan doen, of gaan mensen stoppen met puffen omdat ze er alleen maar van gaan hoesten en dit vervelend vinden.
Ook zijn er patienten die er niet van gaan hoesten, maar wel een forse achteruitgang in klachten en longfunctie krijgen, waarbij meerdere patienten ook weer herstelden wat betreft toename klachten nadat ze weer het originele merk (Foster) gingen gebruiken.
Dit vinden wij bij Air4ce Kids een kwalijke zaak, en naar onze mening moet dit merk van de markt gehaald worden tot er meer onderzoek naar is verricht.
Zie hieronder onder andere ons verhaal hierover, samen met de directeur van Lareb en de directeur van het Longfonds, in de radio en TV uitzending van EenVandaag van gister, samen met de nieuwsberichten van Lareb en EenVandaag.

Als achtergrond en ter nuancering:
Een generiek middel is een nieuw merk van een bestaand medicijn, dat op de markt mag komen zodra het patent van het merk dat er oorspronkelijk mee op de markt is gekomen, verlopen is. Dan mogen dus meer merken hetzelfde medicijn maken. Een puf bestaat uit de werkzame stof (in dit geval beclometason en formoterol), drijfgas en verschillende hulpstoffen. Die hulpstoffen kunnen per merk verschillen. Hierdoor kan een medicijn van een ander merk theoretisch gezien ook andere bijwerkingen hebben
Een arts schrijft de werkzame stof voor, en de apotheek bepaalt, op basis van afspraken die zij met de zorgverzekeraars hebben gemaakt, welk merk medicijn er gegeven wordt aan de patient. Nu moeten apotheken op basis van die eisen van de zorgverzekeraars voornamelijk generieke merken meegeven, die vaak goedkoper zijn dan het oorspronkelijke merk. Hierdoor krijgen patienten vaak een generiek merk mee zodra dit op de markt komt, ook al gebruikten ze daarvoor het oorspronkelijke merk. Daarom kunnen patienten, ongemerkt voor de arts, opeens een ander merk medicijn in huis hebben. Dit is niet per se verkeerd, want iedereen wil graag een zo laag mogelijke zorgpremie. Maar je verwacht natuurlijk wel dat een nieuw merk medicijn, voordat het op de markt wordt gebracht, zodanig wordt getest dat er geen bijwerkingen op grote schaal gaan voorkomen.

Link naar TV uitzending van EenVandaag:
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-22-12-2023/

Link naar radio uitzending van EenVandaag:
https://www.nporadio1.nl/podcasts/radio-eenvandaag/100917/uitzending-van-22-december-2023

Link naar het nieuwsbericht van bijwerkingencentrum Lareb:
https://www.lareb.nl/nl/news/veel-hoest-en-benauwdheidsklachten-bij-inhalator-van-viatris/

Link naar het nieuwsbericht van EenVandaag:
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/klachten-aan-luchtwegen-door-astma-inhalator-bizar-dat-dit-medicijn-nog-op-de-markt-is/

Icoon

Informatie en handige tips voor de ouders

Icoon

Heb je een vraag? Bekijk onze uitgebreide veel gestelde vragen

Icoon

Kom je langs op onze locatie?

Icoon

Maak een afspraak